Dr.Mercola Hořčík L-Treonát, 270 kapslí


2907 Kč

Neodolatelný produkt Dr.Mercola Hořčík L-Treonát, 270 kapslí od výrobce Dr.Mercola u nás najdete po slevě za 2907 Kč.

Dr. Mercola Magnesium L-Threonate, vysoce efektivní forma hořčíku ceněná pro vysokou vstřebatelnost a využitelnost v mozku a pro buňky v těle. Magnesium treonát pomáhá synaptické plasticitě (s tím souvisí učení, paměť a kognitivní funkce), zvyšuje podle výzkumů obsah hořčíku v mozku o cca 15%, kam se ostatní formy hořčíku obtížně dostanou. Též hraje roli v procesu snižování stárnutí mozku. Pozor na kvalitu produktu, originál je jen jeden! Vždy hledejte originální logo na produktu, který opravdu obsahuje patentovanou formu hořčíku Magtein. S patentem se pojí přísná licenční pravidla a součástí licence je nejenom nutnost uvedení loga, ale také doporučené dávkování musí být stejné per kapsle u všech výrobců. Magnesium L-threonate se dá nakoupit jako surovina v Číně, obecně se označuje jako C8H14MgO10 98-99% prášek - rozhodně se nejedná o Magtein, ale o jeho napodobeninu čínskými producenty. Tím, že se jedná o 98-99% kopii, tak není zaručena konzistence a složení dle patentu, který není ještě uvolněn a nakupuje se za předem domluvené podmínky. Neříkáme, že je to apriori špatně, každý si může koupit co chce podle libosti, ale je potřeba mít se na pozoru a přijmout riziko v případě, že si takovou verzi koupíte. Takový produkt by měl splňovat nejenom mikrobiologii, ale také testy na surovinu, tedy že se opravdu jedná o molekulu treonátu hořečnatého v uvedené koncentraci. Proč je hořčík důležitý pro naše tělo? Hořčík je na 4. místě jako jeden z nejhojnějších minerálů v těle. Je důležitý pro cca 300 enzymatických reakcí v těle. Primárně se nachází v kostech. Též je důležitý pro mnohé fyziologické fuknce Magnesium je králem mezi minerály, stejně jako vitamín D je králem mezi vitamíny. Hořčík je zodpovědný za správné fungování základních metabolických procesů, mj. syntézy DNA, včetně replikace a svalovou kontrakci. Hraje zásadní roli při tvorbě energie, to co nazýváme ATP (adenosintrifosfát) je ve skutečnosti Mg-ATP. Nesmíme zapomínat, že většina biologických enzymů katalyzují stresovou reakci pomocí hořčíku. Schválená tvrzení dle EFSA: Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Přispívá k elektrolytické rovnováze. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Přispívá k normální činnosti svalů. Přispívá k normální syntéze bílkovin. Přispívá k normální psychické činnosti. Přispívá k udržení normálního stavu kostí. Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů. Podílí se na procesu dělení buněk. Na co si dát pozor při konzumaci potravin? Nezapomeňme Ze stravy bohaté na Mg2+ se vstřebá řádově 30-40%. Tedy při 350 mg dojde k využitelnosti cca 105 - 140 mg (5mmol Mg2+). Mezi příklady potravin obzvláště bohatých na magnesium mj. patří (pořadí podle obsahu hořčíku): Potraviny (100 gramů) obsah hořčíku (mg): Mořské řasy, agar - 770 mg Koriandr list (koření) - 694 mg Dýňová semínka, sušené - 535 mg Kakao, suchý prášek, neslazené - 499 mg Bazalka - 422 mg Semena kmínu (koření) - 386 mg Para ořechy, sušené - 376 mg Petržel - 372 mg Mandlové máslo - 303 mg Syrovátka, sladká - 176 mg Pórek - 156 mg Kapusta, syrová - 88 mg Špenát - 79 mg Upřednostňuji výše uvedený seznam potravin a schválně neuvádím problematické zdroje, které v mnohých případech působí antagonisticky (tedy obsahují nadmíru minerálů, fytátů a dalších látek, které naopak hořčík blokují nebo přímo soutěží o transportní systémy v organismu ). Je důležité upřednostnit potraviny z eko produkce - chemická hnojiva a pesticidy nepřispívají k optimálním hodnotám hořčíku v půdě. Pro maximální potenciál doplňku s hořčíkem nekombinujeme s mlékem a ideálně bez potravin na seznamu níže. Magnesium totiž interferuje s fosforem a draslíkem: Strava bohatá na fosfor (maso i drůbež, ořechy, mléko a luštěniny). Strava bohatá na draslík (avokádo, banány, pomeranče, brambory, mléčné výrobky a vajíčka). Některé další zdroje bohaté na hořčík, jak mnozí z vás tuší nemusí být vyhovující i ze zdravotního pohledu, proto je nemá smysl upřednostňovat: káva čaj oříšky luštěniny (fytáty, fosfor) celozrné cereálie mléčné výrobky (problematické kvůli obsahu vápníku - antagonista) tofu (pokud sóju jíte, tak se podívejte po fermentované verzi nigari - magnesium chlorid se používá v procesu výroby pro sražení sojového mléka) kravské mléko (antagonista vápník - interference na svalové úrovni při svalové kontrakci) Jak je to s biodostupností hořčíku v našem těle? Doporučený denní příjem iontů hořčíku je pro dospělého muže cca 400 mg a pro ženu cca 300 mg, což v průměru odpovídá 15 mmol Mg2+. Hlavním orgánem, kde se hořčík vstřebává je tenké střevo, též dochází k resorpsi i v tlustém střevě (dále GIT). Ze stravy bohaté na Mg2+ se vstřebá řádově 30-40%. Tedy při 350 mg dojde k využitelnosti cca 105 - 140 mg (5mmol Mg2+). Nesmíme opomenout, že na míru přijatých iontů z GIT má velký vliv složení stravy, hormonální vyváženost v našem organismu a v neposlední řadě stav střev (negativně působí chronické střevní záněty a další potíže). Mezi některé faktory zvyšující resorpci iontů hořčíku patří: Vitamín D (není na mysli prekurzor cholecalciferol), ale jeho aktivní metabolit kalcitriol, o tom, že skoro všichni nemáme optimální hodnoty vitamínu D není třeba psát (doporučuji biochemické vyšetření), Parathormon (PTH) - podílí se na přeměně prekurzoru vitamínu D na aktivní formu a tím nepřímo pomáhá resorpci hořčíku, Růstový hormon (HGH) - a jeho optimální hladiny, Tyroxin - hormon štítné žlázy (T4) - folikulární buňky potřebují ke správné funkci jód (více není lépe), Vitamín B6 - pyridoxin (rozpustný ve vodě, přirozený zdroj: játra, vepřové maso, makrely, vejce, špenát, avokádo, ořechy. ). Některé faktory, které snižují nebo blokují resorpci iontů hořčíku: Strava extra bohatá na tuky a bílkoviny (důvodem je tvorba špatně vstřebatelných komplexů zabraňujících mj. zpětné resorpci), Strava s vysokým obsahem iontů Ca a Zn (pozor na vyváženost stravy, vápník a zinek soutěží s ionty hořčíku a transportní systémy; tedy nejíst zinek spolu s hořčíkem, podobně nejíst vitamín C se selenem. ), Pozor na vlákninu (převaha vlákniny, uměle dodané - psyllium, nebo přirozené např. ze zeleniny; pozor na přílišné dodržování některých alternativních výživových stylů), též ovlivňuje zpětnou resorpci Aldosteron (prekurzorem je cholesterol, souvislost s connovým syndromem, tedy pozor na nevhodný životní styl - stres, nadmíra tuků ve stravě. ). Medikace - pozor na antibiotickou rodinu aminoglykosidů (baktericidní antibiotika), některé imunosupresory, theofylin (respirační léčba), anfotericin B (širokospektrální antibiotikum na mykózy), chemoterapeutika a antibiotika blokují transport magnesia v ledvinách (TALH) - hlavně při dluhodobém užívání, digoxin (srdeční onemocnění). Diabetes, alkoholismus Stres a vysoká hladina kortizolu (magnesium naopak pozitivně ovlivňuje hladiny kortizolu a též stimuluje produkci prekurzoru DHEA) Regulaci exkrece iontů hořčíku mají na starosti ledviny. Je hodně faktorů, které donutí ledviny vylučovat hořčík, jedním z komerčně známých termínů je metabolická acidóza. Nesmíme také zapomenout na fakt, že 60-70% iontů hořčíku se vyloučí stolicí, tedy záleží na stavu vašich střev při resorpci hořčíku (negativně působí - malabsorpční syndrom, celiakie, chronické střevní záněty, cystická fibróza a další). Pro koho je vhodné doplňovat hořčík? V případě, že máte podezření na: nadměrné stresové faktory (stres se podílí na vylučování hořčíku z těla, vysoký kortizol) vysoký krevní tlak, křeče v dolních končetinách, migrénu, úzkost, podrážděnost, deprese, srdeční choroby (naprosto klíčový pro kardiovaskulární zdraví, někteří lékaři podávají hořčík před některými operacemi), nestabilní hladinu cukru v krvi, nespavost problémy s obezitou osteoporózu cukrovka (poku jste rezistentní na inzulín dochází k problému k ukládání hořčíku a začne jeho vylučování močí; nedostatek ovlivňuje produkci energie - vyčerpání hořčíku předchází inzulínové rezistenci) syndrom neklidných nohou Doporučený denní příjem iontů hořčíku je (což průměrně odpovídá 15 mmol Mg2+): pro dospělého muže cca 400 mg pro dospělou ženu cca 300 mg. Pro muže starší 31 let platí cca 420 mg denně, pro ženy cca 320 mg denně. Výhody produktu a co to je magnesium L-treonát (Magtein)? Magnesium L-treonát (MMFS-01 nebo-li Magtein™) je L-threonová kyselina zkombinovaná s hořčíkem Mg2+. Magtein je jediná forma, která vykazuje schopnost prostoupit hematoencefalickou bariéru mozku. Počáteční studie na zvířatech ukazují, že Magnesium L-treonát pomáhá udržovat zdraví neuronových buněk a zvyšuje neuronální plasticitu. Poslední randomizovaná dvojitě zaslepená studie (včetně kontroly placeba efektu) na lidech proběhla v srpnu 2016 (publikováno v Journal of Alzheimer’s Disease). Magnesium L-treonát (MMFS-01) potvrdil potenciál při zlepšení kognitivních funkcí u starších lidí. Magnesium L-treonát ukazuje ve studiích slibný potenciál pro: zvýšení hladiny hořčíku v mozku zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti stejně jako zlepšení prostorového vnímání a kognitivních funkcí. Testy Dr. Liu ukazují, že magnesium L-treonát se po absorpci dostane lépe do mozku než ostatní formy magnesia a vykazuje tak nejlepší výsledky. Znamená stáří opravdu automatickou ztrátu paměti? Z výzkumu vyplývá, že Magtein výrazně pomáhá synaptické plasticitě (s tím souvisí učení, paměť a kognitivní funkce). Magnesium treonát zvyšuje podle dosavadních výzkumů obsah hořčíku v mozku o cca 15% tam, kde se ostatní formy hořčíku obtížně dostanou. Různé sloučeniny hořčíku se významně liší v biologické dostupnosti, a tím jejich schopnosti zvýšit synaptickou plasticitu, která vede ke zvýšení paměti a kognitivních funkcí. Ztráta synaptické plasticity mozku souvisí přirozeně se stárnutím (zapomínání, únava, neschopnost rychlé reakce a další). Pomocí správné formy magnesia lze podle vědců tento proces velmi zmírnit. Některá data na zvířecích modelech jsou ještě optimističtější. V roce 2015 team okolo profesora Guosong Liu (viz. níže) zkoumal pacienty od 50 do 70-ti let a došel k závěru, že suplementace magnesiem L-treonát napomáhá signifikantně snižovat proces stárnutí mozku. Hořčík je pro mozek na prosto klíčový. Hořčík přispívá k regulaci formování kritických spojení buněk v centru učení a paměti v mozku. Ionty hořčíku kontrolují elektrické iontové dráhy v šedých buňkách. Čím více signálů dokáží přenést tím je větší spojení a lepší paměť. Srovnání výhod magnesium L-treonátu (Magtein) neobsahuje plnidla, barviva a konzervační látky (magnesium stearát), též non GMO 2000 mg Magteinu v doporučené denní dávce (maximální dávka, která je dostupná v suplementech na trhu), 144 mg hořčíku s vysokou biodisponibilitou Jaké formy hořčíku se používají v doplňcích? Magnesium glycinát - chelátová forma hořčíku (běžně 14% elementárního hořčíku u Albionu magnesia je to 18%) - dobrá alternativa, nicméně ne tak efektivní jako L-treonát Magnesium oxid - nechelátová forma vázaná na organickou kyselinu nebo mastnou kyselinu, obsahuje cca 60% elementárního hořčíku (vstřebatelnost cca 4%) Magnesium chlorid/laktát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, nicméně je efektivnější než magnesium oxid Magnesium sulfát/hydroxid - typická laxativa, obsahuje cca 42% elementárního hořčíku Magnesium karbonát/uhličitan hořečnatý - používá se též na překyselení žaludku, obsahuje cca 29 - 45% elementárního hořčíku Magnesium taurát - kombinace hořčíku a aminokyseliny (taurine) Magnesium citrát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, podobně je na tom magnesium aspartát (vstřebatelnost u obou je až 70%) Magnesium orotát - cca 7% elementárního hořčíku z tablety magnesium glukonát - cca 6% elementárního hořčíku z tablety (vstřebatelnost cca 56%) Je nutné rozlišovat obsah elementárního hořčíku v tabletě a vstřebatelnost tohoto obsahu pro organismus. Dr. Liu - pomohl vyvinout účinnou látku Magtein™ Profesor Guosong Liu, M. D. , Ph. D. je prezident a zakladatel Centra pro učení a paměti, School of Medicine, Tsinghua University, Peking, Čína a mimořádným profesorem Centra pro učení a paměti, University of Texas Austin. Dr. Liu působil 10 let ve výzkumu MIT (Massachusetts Institute of Technology), posuzoval různé sloučeniny hořčíku a jejich schopnost zvyšovat hladiny hořčíku v mozku. Různé sloučeniny hořčíku se významně liší v biologické dostupnosti, a tím jejich schopnosti zvýšit synaptickou plasticitu, která vede ke zvýšení paměti a kognitivních funkcí. Dr. Liu přezkoumává biochemii a signalizační mechanismy, které vedly k tomuto novému vývoji kognitivních funkcí a vlivu hořčíku L-treonátu na Alzheimerovu chorobu na zvířecích modelech, stejně jako nedávnou studii o posouzení úrovně hořčíku u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Dr. Liu také pomohl vyvinout Magtein a molekulu hořčíku L-treonát. Magnesium L-treonát ukazuje ve studiích slibný potenciál pro: zvýšení hladiny hořčíku v mozku zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti stejně jako zlepšení prostorového vnímání a kognitivních funkcí. Testy Dr. Liu ukazují, že magnesium L-treonát se po absorpci dostane lépe do mozku než ostatní formy magnesia a vykazuje tak nejlepší výsledky. Dr. Liu též pracuje na hypotéze ukazující koleraci mezi nedostatkem hořčíku a výskytem Alzheimerovy choroby. Dle jeho zjištění pacienti s chorobou mají nízké hodnoty hořčíku. Dr. Mercola Magnesium treonát 270 kapslí - složení: 3 veganské kapsle (2000 mg magnesia L-treonat) obsahují cca 144 mg esenciálního hořčíku Magnesium L-treonát, mikrokrystalická a hydroxypropyl celuloza, askorbyl palmitát (vitamín C), kapsle (hyroxypropylmethyl celuloza) Dávkování: 3 kapsle denně, 2 hodiny před spaním, 2 hodiny po jídle nebo na lačno. Balení 270 kapslí na 90 dní. Upozornění: Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.